Mají se děti stravovat stejně jako dospělí?

Mají se děti stravovat stejně jako dospělí?

Nedávno se konala zajímavá přednáška na téma „Jak stravovací zvyklosti rodičů ovlivňují stravování předškolních dětí“, na které zaznělo pár zajímavých dat.

Průzkum mezi rodiči malých dětí poukázal na lehce varující skutečnost, že až 60 % rodičů nepodává svým dětem odlišnou stravu (řeč je o složení), ale pouze zmenší jejich porce. Pokud jde o domnělé intolerance dětí na některou z často problematických složek potravy (např. lepek nebo mléko), ukázalo se, že u pouhých 19 % dětí byla nesnášenlivost skutečně lékařsky potvrzena. Častější dávky ovoce či zeleniny dostává pouhých 37 % dětí a například až polovina rodičů ve zmiňovaném průzkumu uvedla, že nepřipravuje svým dětem ryby z důvodu vysokého výskytu těžkých kovů v rybím mase.

Dalo by se říct, že pokud se my rodiče stravujeme zdravě, mají vyhráno i naše děti. A naopak. Být pro děti příkladem zdravého stravování je určitě chvályhodné, ale napadlo vás někdy, že to, co je zdraví prospěšné pro nás dospělé, nemusí být nutně přínosem pro naše dítě? Zvláště pak v dnešní době, která je bohatá na nejrůznější alternativní výživové směry, mnohdy bohužel až příliš extrémní.

Je přirozené, že každý rodič si pro svého potomka žádá to nejlepší, a to nejenom pokud jde o samotné stravování. Přejeme si, aby naše děti dobře prospívaly, byly zdravé, šťastné, vitální. Jsme pyšní na jejich úspěchy, mrzí nás, když se jim něco nevydaří. Vkládáme do nich své naděje a mnohdy i naše vlastní nesplněné sny. Zkrátka v dobré víře konáme a jsme přesvědčeni o prospěšnosti našeho jednání.

Jenomže, uvažujeme-li tak v souvislosti se stravováním, často si vůbec neuvědomujeme, že dětské tělo a jeho nároky se poměrně zásadním způsobem liší od těla našeho. Jinými slovy, co v oblasti výživy vyhovuje nám, nemusí být vůbec vhodné pro naše dítě.

Víte například, že celozrnné pečivo (které bychom měli mít zařazené v našem jídelníčku) není pro děti stejně vhodné jako pro nás dospělé? Malé děti jsou totiž limitovány příjmem vlákniny, z čehož plyne, že speciálně celozrnné pečivo by měly přijímat spíše výjimečně, protože jejich zažívací systém zkrátka ještě není tak vyvinutý a odolný. Stravování dětí má zkrátka spoustu svých specifik.

Bohužel nejčastějším zdrojem získávaných vědomostí (nejen o stravování) bývá internet, který je často plný zavádějících informací. A aniž bychom si to uvědomovali, můžeme hazardovat se zdravím nejenom svým, ale především i se zdravím našich dětí. Protože jejich mladý, vyvíjející se  organismus potřebuje pestrou a nutričně vyváženou stravu s dostatečným množstvím všech důležitých látek, potřebných k dobrému a bezproblémovému vývoji. Pokud nevíte jak na to a nechce se Vám trávit hodiny zjišťováním, jestli informace, které jste si našli, jsou nebo nejsou pravdivé, podívejte se na online kurz Ing. Petra Havlíčka, který vám vše podstatné prozradí.

Ing. Petr Havlíček
Nejznámější a nejvyhledávanější výživový specialista v ČR se výživou a zdravým životním stylem zabývá už od roku 1996. Je spoluautor 6 knih a spolumoderoval TV pořad Jste to, co jíte. Je garantem Vím, co jím a piju. V současné době spolupracuje s Petrou Kvitovou a Jiřím Ježkem. Více o lektorovi zde >>>
Pro SportMentor připravil kurz VÝŽIVA, díky kterému budete vědět, jak zajistit správnou a vyváženou výživu svým dětem. Více o kurzu zde >>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů